• Kristína Šoltésová víťazkou krajskej súťaže

            15.4.2024 si Kristína Šoltésová, žiačka VII.A triedy na slávnostnej vernisáži výstavy ocenených prác prevzala cenu za 1. miesto v krajskej výtvarnej a fotografickej súťaži - Moje (ne) istoty 2024. Súťaž organizovala Škola Umeleckého Priemyslu Kežmarok a mala 5 kategórií.

            Našu školu reprezentoval aj Rudolf Hakmi z VIII.A, ktorého práca je na výstave tiež vystavená. Výstava je sprístupnená pre verejnosť od 16.4.2024 - 5.5.2024 vo výstavnej sieni na Hlavnom námestí 64 v Kežmarku. 

            Mgr. Lucia Hajkovská

             

        •             🤽‍♀️  Zdokonaľovací plavecký výcvik  🏊‍♂️
          • 🤽‍♀️ Zdokonaľovací plavecký výcvik 🏊‍♂️

            V dňoch od 08. do 12. apríla 2024 absolvovali žiaci 2. stupňa zdokonaľovací plavecký výcvik v mestskej plavárni v Starej Ľubovni. PV prebiehal v 25m bazéne a zúčastnilo sa ho 12 žiakov (7.,8.,9. ročník). Výcvik bol vedený vo veľmi dobrej nálade, aby žiaci získali hlavne pozitívny vzťah k vode a k plávaniu. Každý deň sme začínali rozcvičením a prípravou na trénovanie všetkých spôsobov plávania ako znak, kraul a prsia. Na osvojenie správnej techniky dolných aj horných končatín žiaci trénovali jednotlivé spôsoby pomocou plaveckých dosiek, plaveckých slížov, piškót a neskôr bez nich.  Nemohli chýbať ani skoky do vody, potápanie sa a lovenie predmetov, čo bolo pre žiakov veľmi zábavné. Celý týždeň sme ukončili plaveckými pretekmi vo vode, kde súťažili v kategórii chlapci a dievčatá. Po skončení dostali všetci žiaci „MOKRÉ VYSVEDČENIE“ za snahu a vynaložené úsilie, a víťazi pretekov získali diplomy a medaile. Plavecký výcvik splnil svoj cieľ a bol pre všetkých zúčastnených prínosom, keďže nálada a ohlasy na realizáciu kurzu sú u žiakov pozitívne, čomu sa aj my telocvikári tešíme :) 

            Výsledky dievčatá – plavecký spôsob kraul:

            1. Paulína Čupková

            2. Vivien Vnenčáková

            3. Oľga Zamkovská

            Výsledky chlapci – plavecký spôsob kraul:

            1. Márius Barnáš

            2. Samuel Klimek

            3. Tomáš Kulig

        •                    🎾 Projekt „Tenis do škôl“ 🎾
          • 🎾 Projekt „Tenis do škôl“ 🎾

            V školskom roku 2023/2024 sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu „Tenis do škôl“, ktorého organizátorom je  Slovenský tenisový zväz v spolupráci s finančným príspevkom od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Projekt je zameraný na zaradenie tenisu do učebných osnov telesnej a športovej výchovy na prvom stupni základných škôl. Hlavným cieľom je oboznámiť deti so základnými zručnosťami a pravidlami tenisu. Vďaka projektu sme získali základný tenisový balíček, ktorého súčasťou je 1 ks raketa pre učiteľa, 20 ks detských rakiet40 ks mäkkých lôpt, 1 ks minitenisová sieť a metodický materiál. Hodnota balíčka je 477,60 Eur. Žiaci prejavili záujem o tenis, väčšinu z nich to bavilo, nakoľko to bola pre nich zmena a niečo nové. V nasledujúcom období budeme základný tenisový balíček využívať na spestrenie hodín telesnej a športovej výchovy, čím podporíme záujem o tento biely šport :) 

        •                    Okresné kolo v bedmintone ZŠ
          • Okresné kolo v bedmintone ZŠ

            Dňa 26. 03. 2024 sa v telocvični ZŠ Huncovce konalo okresné kolo v bedmintone žiačok a žiakov ZŠ. Záujem bol veľký a turnaja sa tak celkovo zúčastnilo 9 základných škôl. Naši reprezentanti sa vôbec nestratili a s každým súperom vydali zo seba maximum a hrali vyrovnanú partiu no rozhodli predsa len väčšie skúsenosti.
            Družstvo dievčat v zložení Laura Pompová a Klaudia Pompová (7.A) obsadili  4. miesto v skupine a družstvo chlapcov v zložení Márius Barnáš a Dominik Compeľ (9.A)  obsadili 3. mesto v skupine.

            Ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme!   

        • Noc s Andersenom
          • Noc s Andersenom

            Pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena (2. apríla) sa každoročne organizuje Noc s Andersenom, medzinárodné podujatie na podporu čítania.

            Aj naša škola sa do tohto podujatia zapojila a počas noci z 22. na 23. marca sa premenila na rozprávkovú krajinu, v ktorej sme strávili nezabudnuteľnú noc. Pre žiakov rozdelených do rozprávkových súťažných družstiev bol pripravený pestrý program – súťaže, úlohy a aktivity, pričom každá z nich sa niesla v znamení nejakej rozprávky. Témou tohtoročnej Noci s Andersenom bola rozprávka Snehová kráľovná, ktorá vyšla pred 180 rokmi, a preto žiaci za plnenie úloh zbierali srdiečka symbolizujúce Kayovo ľadové srdce, ktoré sme sa snažili spoločnými silami počas noci rozmraziť. Zmerali si sily v pozornosti, šikovnosti, kreativite, logike i vytrvalosti, a dokonca predviedli aj svoje tanečné umenie 😊. Oslavovať s nami svoje narodeniny prišiel osobne pán Andersen, ako „Bystrozraký“ absolvovali nocľažníci dobrodružný orientačný beh a vyvrcholením programu bolo polnočné hľadanie truhlice s pokladom. Veríme, že si všetci odniesli množstvo zážitkov a budú na Noc s Andersenom radi a dlho spomínať 😊.

          • Grafický návrh obálky žiackej knižky

            V školskom roku 2023/2024 vyhlasuje spoločnosť ŠEVT a.s. 23. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže pre žiakov ZŠ a ZUŠ

            Grafický návrh obálky žiackej knižky

            Žiaci si mohli vybrať z dvoch tém:

            1. Škola mojich snov
            2. Strom plný života

            Našu školu zastúpia práce najlepších výtvarníkov školy. Sú to:  Adrián Horváth IX.A, Peter Mišalko IX.A, Timotej Strakula VIII.A, Rudolf Hakmi VIII.A, Žaneta Dunková VIII.B, Petronela Oračková VIII.B, Viktória Pompová VII.A, Laura Pompová VII.A, Zdeno Mišalko VII.B, Michaela Oračková VII.B.

            Ďakujeme, že sa zapájate svojou kreativitou a láskou k výtvarnému umeniu.

            Mgr. Lucia Hajkovská

             

        • 🏀Okresné kolo v 3x3 basketbale žiakov ZŠ (streetbal) 🏀⛹🏻‍♂️⛹🏼
          • 🏀Okresné kolo v 3x3 basketbale žiakov ZŠ (streetbal) 🏀⛹🏻‍♂️⛹🏼

            Dňa 25. 03. 2024 sa v mestskej športovej hale v Kežmarku uskutočnilo okresné kolo v 3x3 basketbale žiakov. Turnaja sa zúčastnilo 7 základných škôl z nášho okresu. Hralo sa podľa pravidiel streetbalu a na základe rozlosovania sa naši žiaci dostali do „A“ skupiny, kde sa ich súpermi stali žiaci zo ZŠ Nižná brána, ZŠ Fischera a ZŠ Ľubica. Aj napriek veľkému športovému nasadeniu a bojovnosti sa žiaľ našim chlapcom nepodarilo zdolať súperov a obsadili tak konečné posledné miesto. Nás však tešia predvedené výkony a bojovnosť každého hráča, ako aj nové športové skúsenosti a zážitky. 

            Našu školu reprezentovali Simon Oračko (7.B), Tomáš Kulig (8.A), Márius Barnáš a Dominik Compeľ (9.A).

            Za vzornú reprezentáciu školy a disciplinovanú súťaživosť žiakom ďakujeme a prajeme veľa ďalších športových úspechov a zážitkov. 

        •                 🧗🏻‍♀️Školská horolezecká liga🧗🏻‍♀️
          • 🧗🏻‍♀️Školská horolezecká liga🧗🏻‍♀️

            Dnes (19.3.24) sme sa so žiakmi a žiačkami II. stupňa zúčastnili kvalifikačného kola školskej horolezeckej ligy, ktoré sa konalo v CVČ v Kežmarku. 
            Žiaci mali za úlohu vyliezť na horolezeckej stene dve vybrané cesty, za čo najkratší čas, resp. za stanovený čas vyliezť čo najvyššie. Následne sa žiakom za obidve cesty sčítali body, pričom najlepší žiak a žiačka našej školy postúpili automaticky do finále horolezeckej ligy. 
            Najlepšie sa darilo Tomášovi Kuligovi a Vivien Vnenčákovej, ktorí nás budú na konci apríla reprezentovať v okresnom finále. Okrem nich za našu školu nastúpili Nikolas Pompa, Rudolf Hakmi, Tomáš Compeľ, Gabriel Gábor, Ahmed Hakmi, Michal Gábor, Oľga Zamkovská, Kristína Šoltésová, Barbora Staneková, Viktória Zamkovská a Sofia Cimbalistová.

            Prajeme veľa ďalších športových zážitkov a úspechov. 


            Mgr. Dominik Gahura

        •                🏐Vybíjaná žiačok základných škôl🏐
          • 🏐Vybíjaná žiačok základných škôl🏐

            Dňa 08. 03. 2024 sa v telocvični ZŠ Huncovce uskutočnilo  kvalifikačné kolo turnaja vo vybíjanej dievčat. V našej skupine boli našimi súperkami  žiačky zo ZŠ Huncovce, ZŠ s MŠ Nižná brána Kežmarok, ZŠ Dr. D. Fischera Kežmarok a ZŠ Grundschule Kežmarok.

            V novom prostredí sa našim športovkyňám nie veľmi darilo, a aj napriek ich veľkej námahe a obetavosti, sa  našim dievčatám nepodarilo postúpiť na okresné kolo, kedže po sčítaní všetkých bodov sa umiestnili na 5. mieste.

            Našu školu reprezentovali žiačky: Sofia Cimbalistová, Viktória Zamkovská (5.A), Diana Pompová, Klaudia Pompová, Oľga Zamkovská, Vanesa Gáborová, Kristína Šoltésová, Vivien Vnenčáková, Simona Kuligová, Laura Pompová (7.A).

            P. Bachledová

          • 🥈🏓Striebro na okresnom kole v stolnom tenise 🏓🥈

            V stredu 6. marca 2024 sme sa už tradične zúčastnili okresného kola v stolnom tenise v Spišskej Starej Vsi, avšak tentokrát v celkom zmenenej zostave. Našu školu reprezentovali Nikolas Pompa, Rudolf Hakmi (8.A) a Kristián Pompa (6.B), ktorí dokázali, že stolný tenis sa v našej škole teší dlhoročnej tradícií a obľube. 

            Už v skupinových zápasoch chlapci ukázali, že v tomto športe patríme medzi špičku v okrese, keď sme celú skupinu vyhrali bez straty jediného zápasu. V semifinále sme natrafili na súpera zo ZŠ Nižná Brána, ktorého sme zdolali pomerom 3:1, a tak sme postúpili do finále. V ňom sme narazili na nášho súpera zo základnej skupiny ZŠ Spišská Stará Ves. V odvetnom dueli sa lepšie darilo domácemu tímu zo Spišskej Starej Vsi, ktorý nás tentokrát zdolal pomerne hladko, a to rozdielom 3:0. V celkovom hodnotení sme tak skončili na peknom 2. mieste. 

            Chlapcom za vzornú a disciplinovanú reprezentáciu školy ďakujeme a prajeme veľa ďalších športových úspechov. 

            Mgr. Dominik Gahura

        • ⛷️ Lyžiarsky výcvik 2024 ⛷️
          • ⛷️ Lyžiarsky výcvik 2024 ⛷️

            V posledný predprázdninový týždeň sme sa vydali so siedmakmi na lyžiarsky výcvik do lyžiarskeho strediska Ždiar - Strednica, v predhorí Belianských Tatier. Žiaci si počas kurzu postupne osvojovali jednotlivé lyžiarske zručnosti a techniky od tých najjednoduchších po tie náročnejšie. 

            V stredu sme sa v rámci regenerácie vidali na krátku vychádzku do Monkovej doliny, kde sme mohli pozorovať aj okolitú faunu a flóru hlavne prostredníctvom náučného chodníka. 

            Celý lyžiarsky kurz vyvrcholil v piatok lyžiarskými slalomovými pretekmi, v ktorých súťažili zvlásť dievčatá a zvlášť chlapci. 

            Poradie chlapci:  1. Tomáš Compeľ 42:34´
                                        2. Zdeno Mišalko 43:93´
                                        3. Matej Misariko 46:24´

            Poradie dievčatá: 1. Oľga Zamkovská 46:67´
                                         2. Vivien Vnenčáková 47:08´
                                         3. Laura Pompová 48:09´

             

            Víťazmi však boli všetci žiaci, ktorí kurz absolvovali v zdraví bez zranenia a úsmevom na tvári po celý týždeň. Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme k úspešnému zvládnutiu kurzu a prajeme veľa ďalších lyžiarskych zážitkov. 
             

            Mgr. Dominik Gahura, Mgr. Patrícia Bachledová

          • Miss Bábika

            Dnes, 21.februára sme sa zúčastnili milej súťaže v speve uspávanky a ľudovej piesne - Miss bábika. MKS v Spišskej Belej dnes hostilo malé speváčky zo škôl  blízkeho okolia. Základnú školu Toporec reprezentovala talentovaná prváčka Teresa Keda. Aj keď sme nezískali konkrétne umiestnenie, odnášame si z tohoto stretnutia nové skúsenosti a príjemné pocity.

            Mgr. Dominika Mrázová

          • Výberové konanie: riaditeľ školy

                Obec Toporec vyhlasuje, podľa § 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov  (ďalej len „zákon č. 596/2003 Z. z.“) a podľa zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov,

             

            výberové konanie

                 na obsadenie miesta riaditeľa školy:

            Základná škola Toporec

            bližšie informácie TU

          • Micro:tour 2024

            Aj na našej škole sa tento týždeň uskutočnilo vzdelávacie podujatie ENTER micro:tour, ktoré prechádza celým Slovenskom.

            Zúčastnilo sa ho 94 žiakov z 5., 6. a 7. ročníka našej školy. Žiaci mali plniť a riešiť mini úlohy s micro:bitom. Takýmto spôsobom spoznali jeho jednotlivé funkcie a nadstavbové aplikácie. V budúcnosti s ním budú môcť vytvárať rôzne vynálezy a projekty, vďaka ktorým sa naučia programovať.

             

            Vybíralová

          • KARNEVAL 2024

            V piatok ráno sa naša škola premenila na miesto plné pestrofarebných masiek. Masky si žiaci pripravovali doma so svojimi rodičmi. Nezaostávali ani naše pani učiteľky, ktoré sa vyobliekali a žiakov so svojimi kostýmami milo prekvapili a potešili. Žiakov sme privítali a karneval sa mohol začať. Na začiatok každý žiak odprezentoval svoju masku. Nasledoval tanec, ktorý si žiaci poriadne užili a po ňom aj rôzne súťaže a aktivity. Každá maska bola niečím výnimočná a originálna, preto sme každú masku odmenili malou pozornosťou. Tohtoročný karneval dopadol výborne, naši žiaci aj pani učiteľky si ho vychutnali najviac ako to šlo. Všetkým, ktorí priložili ruku k dielu ďakujeme a už teraz sa tešíme na karneval v budúcom školskom roku!

            Z. Irhová 

          • Podpor svoj odbor 2023/2024

            V januári sa žiaci 7., 8. a 9. ročníka zúčastnili súťažno-vzdelávacej aktivity  Podpor svoj odbor 2023/2024.

            Žiakom boli odprezentované videá, ktoré vytvorili študenti zo stredných škôl, aby odprezentovali svoj odbor a školu a tým priblížili žiakom základných škôl jednotlivé odbory z oblasti potravinárstva, poľnohodpodárstva, veterinárstva alebo lesníctva.

                                                                                                                           Vybíralová

          • VŠETKOVEDKO

            Aj v tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili do súťaže VŠETKOVEDKO, kde mohli ukázať, čo všetko už vedia o svete, mohli sa  porovnať s ostatnými deťmi a získať pamiatku na svoj výkon. Z našej školy sa zapojilo 17 žiakov.

            Titul VŠETKOVEDKO získlali: 2.A - Tibor Gaži, 3.A - Sebastián Compeľ, 4.A - Cynthia Tobolová, Richard Pompa, Simon Sedlák, Júlia Svitanová, Mária Čepišáková, Michaela Zděnková

            Titul VŠETKOVEDKO UČEŇ získlali: 2.A - Sabína Pompová, Renáta Pompová, 3.A - Miroslav Martinkovič, Eduard Mišalko, Viktória Pompová, Dávid Pompa, Paulína Vighová, Boris Pompa, 4.A - Tomáš Kačur

            GRATULUJEME!

            Mgr. Ľ. Hozzová 

    • Kontakty

      • Základná škola Toporec
      • 052/4594137 - momentálne nedostupné 0905 570 301 - riaditeľ školy 0908 699 926 - tajomník školy
      • Základná škola, Školská 7/6, 059 95 Toporec Slovakia
      • 3615895O
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje